Llegir
Luis Antonio de Villena ha escrit Biblioteca de clásicos para uso de modernos (Gredos), entre d'altres raons, per protestar contra la desaparició de l'humanisme. Nélida Piñón, a Aprendiz de Homero (Alfaguara), ho ha fet sobre els escriptors i personatges que han influït en la seva obra. Són dos llibres engrescadors que conviden a la lectura.
De Villena mostra una gran nostàlgia de la cultura grecollatina. Des de l'emperador Adrià a Alexandre Magne, Homer, Xenofont, Epicur, Esquil, Marc Aureli o Virgili, fa una lectura molt personal i analitza el que tenen de nou per tenir un futur més lliure i hedonista.
Piñón ens transmet la passió que sent per autors tan diversos com Cervantes, Machado de Assis, Homer, Plini el Vell, Virgili, Ovidi, Sòcrates... També pels personatges, començant per Don Quixot i Sancho Panza i seguint per Hansel i Gretel, dels germans Grimm. S'atura especialment en el tractament dels personatges femenins, com Dulcinea, Maritornes o Sara, la dona d'Abraham.
Un altre títol convidador és La isla de los 202 libros (DeBolsillo, a cura de José-Carlos Mainer). Aquest llibre prové de 1001 libros que hay que leer antes de morir (Grijalbo), de Peter Boxall. Mainer va ser el coordinador de l'edició espanyola. A La isla... recull les fitxes de lectures hispàniques -de les quatre llengües d'Espanya i del castellà de l'altre costat de l'Atlàntic- que inclou 1001 llibres... i unes quantes més. És un llibre de capçalera, per tenir a mà i consultar. Només d'obrir la primera pàgina ja t'entren ganes de llegir les seves recomanacions.
Més enrere en el temps, un altre llibre esplèndid, Breve biblioteca de autores españoles (Seix Barral), de Francisco Rico. Amb una fórmula sensacional: 12 assajos sobre 12 dels nostres clàssics a càrrec de Rico i 12 escriptors, des de Vázquez Montalbán a Martín Gaite, Javier Marías o Muñoz Molina, que expliquen l'argument.
L'humanisme estarà en davallada, però llegir és lliure. Aquests llibres conviden, però també podem anar directament als clàssics. No és perillós i ajuda a viure millor.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.