_
_
_
_
AGENDA

Imatges de 35 'bombes-fandom'

Chewbacca, metralladora a mà, a la cuina; una parella de klingons, amb els mobles ben farcits de ninotets de Star Trek, al saló de casa; el temible emperador Palpatine, a la punta del llit d'un petit dormitori ben empaperat de samarretes i gadgets de La guerra de les galàxies...

En principi, l'exposició fotogràfica de Steve Schofield (Oldham, Anglaterra, 1970), que a partir de dijous vinent es podrà visitar a l'FNAC Triangle de Barcelona, és, per se, una frikada en ella mateixa: reflectir el particular món de la subcultura dels fans de personatges de pel·lícules famoses del Far West i de la ciència-ficció a casa seva, disfressats amb les seves obsessions.

No cal quedar-se molta estona pensant davant d'una d'aquestes imatges per adonar-se de les càrregues de profunditat que porten incorporades. Per detectar-les només cal pensar que Schofield va ser designat el 2007 pel diari The Times com un dels cinc artistes joves anglesos a seguir de ben a prop i que ja ha exposat els seus treballs, per exemple, a Arles (França), i a la National Portrait Gallery de Londres, que no fa ni sis mesos va comprar-li dues de les seves obres per a la seva col·lecció permanent.

L'anglès Steve Schofield retrata compatriotes anònims bojos de la cultura pop
Sota la placidesa, la imperfecció d'un posat, deixa veure una crítica, certa crueltat

Ell mateix dóna la primera pista: "fotografiant aquesta gent a les seves llars i espais personals a la Gran Bretanya reflecteixo el desig dels meus models de crear una existència utòpica basada en les seves obsessions i afeccions, totes elles influenciades per la cultura popular (...) Són persones que estableixen una existència fictícia per fugir de la quotidianitat".

Per això cal fixar-se bé en tot el que plasma el jove fotògraf. Quan al costat d'un Darth Vader amb espasa làser incorporat al menjador de casa hi apareix el seu fill petit igual de disfressat, hom pot intuir l'ombra de les conseqüències de la cultura popular nord-americana sobre els educats i sobris components de la societat britànica; és a dir, de la resta de tot el món.

En la imperfecció, en la tragicòmica posició que, enfront de la càmera, mostra un home enfundat en la malla característica dels tripulants de la nau Enterprise tot apuntant amb una pistola futurista, posició semblant a un èmul del mític Hans Solo o d'una noia guerrera als peus del llit també s'hi pot detectar una certa crueltat. L'escriptor Mark Durden ha anat, en aquesta línia, una mica més enllà i hi veu en l'obra de Schofield un paral·lelisme amb les imatges de la famosa fotògraf Diane Arbus.

D'alguna manera, en les només 35 imatges de la selecta mostra que acollirà l'FNAC s'hi ensuma també un enfrontament entre el que volem ser i la vida quotidiana, la real, com potser suggereix com cap altra la imatge —en un contrapicat— d'un gran jefe sioux en una estreta habitació. Davant d'això, el contrapunt: també el fet de disfressar-se així, del seu particular i espectacular hobbie, fruit d'aquesta obsessió seva adquireixen també notorietat i per això són reclamats pel fotògraf... i exposats.

Els personatges de la sèrie televisiva d'Star Trek, els de la saga cinematogràfica de La guerra de les galàxies i els indis i vaquers de l'Oest americà són els recursos recurrents en aquest món del fandom que ha retratat Schofield en un dels seus millors treballs juntament amb Hotel (www.steveschofield.co.uk), en unes imatges que, d'alguna manera, tenen un punt entre ingenu (parcialment fals, que el fa fins i tot risible) i melangiós, entre únic i dur, sempre xocant, mai indiferent, de denúncia fins i tot, sensacions que ja destil·len els sempre hiperrealistes treballs seus com els dedicats (en blanc i negre) al món de la boxa i als pescadors de Cornish, als conductors de taxi o al típic i potent esmorzar anglès.

En qualsevol cas, sempre bombes en retrats aparentment plàcids.

LAND OF THE FREE.

FANTASÍAS COTIDIANAS

FNAC Triangle. Barcelona

Del 12 de gener al 7 de març

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_