_
_
_
_

Progrés i dinamisme el 1714

Documents privats, gravats i altres objectes en l’exposició "La vida quotidiana a Catalunya al voltant de 1714"

Blanca Cia
Un gravat de la exposició
Un gravat de la exposició

Malgrat el conflicte i la guerra, la vida no va parar ni al camp ni a les ciutats a la Catalunya del segle XVIII. L’establiment de la cort de l’arxiduc Carles a Catalunya —entre 1705 i 1713— va impulsar la producció i les expressions artístiques, musicals i literàries. A més, el progrés agrícola, el dinamisme comercial i l’activitat dels gremis van ser distintius de l’època. La devoció religiosa tampoc impedia la circulació de comèdies satíriques, romanços i poesies satíriques.

L’ús del català i el castellà estava bastant repartit. Mentre que el català era la llengua més utilitzada en documents de l’esfera privada o en la literatura popular, en la creació musical i literària més culta i en la política l’idioma més estès era el castellà. Documents privats, gravats i altres objectes d’aquella època produïts entre 1700 i 1714 formen l’exposició La vida quotidiana a Catalunya al voltant de 1714 que dóna una idea de com vivien els catalans fa 300 anys. La mostra, que reuneix fins a 136 peces, ha quedat instal·lada a la sala d’exposicions de la Biblioteca de Catalunya.

LA VIDA QUOTIDANA EL 1714

Sala d’exposicions

de la Biblioteca de Catalunya

Del 4 de febrer al 22 de març

L’exposició està dividida en cinc àmbits. Notícies i guerra recull les publicacions —impresos i fulls periòdics— que informaven de l’evolució del conflicte i de la situació de les tropes. Guanyar-se la vida explica coses del dia a dia: els preus i els salaris, i com la guerra va contribuir a encarir el cost de la vida i l’augment de l’activitat delictiva. El tercer àmbit de la mostra és Normes, misses i pronòstics, que explica l’ordenament jurídic de l’època i el poder de l’Església, el qual s’estenia a molts aspectes de la vida quotidiana alhora que condemnava implacablement els escrits contraris a la fe catòlica.

Els documents de l’arxiu de l’Hospital de la Santa Creu conformen el quart àmbit, i posen en evidència que era un gran centre assistencial i de formació que no va dubtar a buscar altres vies de recursos, com ara les rifes i els teatres de comèdia, entre ells el Principal de la Rambla. Romanços, poemes i cançons és l’àmbit de l’exposició que recull, per exemple, la importància de la Capella Reial en el camp de la música, que va propiciar la introducció de nous instruments, estils i balls. La situació política va provocar un esclat de romanços i poemes de caràcter satíric. Acabada la guerra només van ser tolerats els “no facciosos”.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Blanca Cia
Redactora de la edición de EL PAÍS de Cataluña, en la que ha desarrollado la mayor parte de su carrera profesional en diferentes secciones, entre ellas información judicial, local, cultural y política. Licenciada en Periodismo por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_